In English

Roussanne

Vitvinsdruva. Namnet kommer sig av att den mogna druvan får en rödbrun färg, roux på franska.

Man tror att ursprunget är norra Rhônedalen, där fortfarande merparten av roussannedruvorna odlas. Druvan kräver varm temperatur och många soltimmar för att mogna. Vinerna når lätt hög alkoholstyrka, upp mot 14 % är normalt. Smaken är rik, med litet oljig struktur, med både kryddighet, aprikos, nyplockade blommor och teblad i arom och smak, samt eftersmak av päron, persikor och honung. Druvan blandas oftast med andra vita eller röda druvor, där den tillför elegans och blommiga toner. Ett par egendomar i Chateauneuf-du-Pape gör ett vin av enbart roussanne. Utanför Rhônedalen återfinner man roussanne i Jura och Savojen, Languedoc och Provence och utanför Frankrike i bl a Chile, Australien och i Kaliforniens Central Coast och Santa Barbara.

Se vin som innehåller Roussanne